Formentera
Ostrov s panenskou prírodou nedotknutý civilizáciou nápadne pripominajúci najkrajšie miesta Karibiku. Taký je najmenší baleársky ostrov Formentera, obľúbené miesto vášnivých obdivovateľov autentických a prekrásne sfarbených pláží s krištáľovou vodou. Je ideálnym miestom pre milovníkov prechádzok a bicyklových výletov, nádhernej prírody a ľudí, ktorí si želajú nerušene vychutnávať kúsok raja, ktorý na tomto ostrove bezpochyby nájdu.
Poloha:
najmenší ostrov Baleárskeho súostrovia, ktoré sa nachádza v západnom Stredomorí, patrí k najkrajším súostroviam v Stredozemnom mori. Rozloha ostrova je 83 km2 a najvyšší vrch La Mola má výšku 192m.
Klíma:
ostrov má subtropické stredomorské podnebie. Tristo slnečných dní do roka poskytuje návštevníkom ideálne miesto na trávenie dovolenky od mája až do októbra.
Príroda:
okrem nádherných piesočnatých pláží, lagún a zálivov je Formentera známa aj veľkým počtom píniových lesov, figových a borievkových stromov. Obyvatelia sa príkladne starajú o čistotu svojho ostrova, preto je tu najčastejším dopravným prostriedkom bicykel, s ktorým môžete podniknúť množstvo zaujímavých výletov. Povrch ostrova je prevažne nížinatý s dvoma malými vysočinami: Barbaria v západnej časti a La Mola na východe, ktoré sú prepojené dlhou úžinou. Na severe sa nachádzajú morské lagúny, zátoky a niekoľko soľných jazier, ktoré vytvárajú nádherné zátišia, obkolesené plážami ako Ses Illetes alebo Llevant.
História:
v 13. storočí kresťanskí vládcovia oslobodili Baleárske ostrovy od arabskej nadvlády a upevnili si tu svoju pozíciu. Historický klenot ostrova, malá kaplnka „Sant Francesc Xavier“ pochádza práve z tohto obdobia. Potom ostrovania na tristo rokov opustili Formenteru, z ktorej sa stal pustý a neobývaný ostrov, až do čias, kým sa ho obyvatelia susednej Ibizy opäť nerozhodli osídliť. V polovici 18. storočia tu bola iba jediná osada, kde žilo iba štyristo ostrovanov. V polovici 19. storočia narástol počet obyvateľov na dvetisíc.
Kuchyňa:
gastronómia Formentery je podobná ako na iných stredomorských ostrovoch. Základom mnohých receptov sú ryby, nájdeme tu však aj delikátne kozie syry, ktoré sa servírujú spolu s medom a figami. Veľká časť jedál pozostáva z ryže, neodmysliteľným je kvalitný olivový olej a cesnaková nátierka alioli.